Како примена система за управљање пројектима може да удвостручи профит у малом бизнису

Сваки мали бизнис може да удвостручи или утростручи свој профит, уколико то стварно жели. Много бизниса то ради сваке године, а кључни елемент је одговорност. Када људи поставе високе циљеве и преузму одговорност за њихово остваривање, бизнис расте скоковито. Процес успостављања специфичних циљева који се остварују у одређеном временском периоду, назива се пројектни систем, а пуно најиновативнијих и најуспешнијих бизниса данас функционише на овај начин.

КАКО СИСТЕМ УПРАВЉАЊА ПРОЈЕКТИМА ОЈАЧАВА БИЗНИС?

Систем управљања пројектима функционише, јер амбициозним људима показује начин како да се јасно дефинише крајњи резултат, а затим испланира пут ка његовом остварењу. Било да је пројекат менаџера продаје да дуплира продају у року од 90 дана, или је пројекат директора канцеларије да преполови трошкове за канцеларијске набавке до следећег квартала – свака особа у тиму може да постане ефикаснија и успешнија кроз софтверску обуку.

Један од највећих проблема у свакој великој или малој компанији је да људи постају самозадовољни и престану да пред себе постављају изазове. Кроз софтверску обуку, чланови тима уче како да софтвер користе за постављање циљева, и њихово праћење до сазревања. Систем управљања пројектима сам по себи неће створити успешну компанију. То чини комбинација веровања широм компаније да се све може, особља које одбија да не успе, и организационог софтвера као што је Primavera.

Психолошки постулат која стоји иза система управљања пројектима је да је свако одговоран тиму за свој део пројекта. Сваки члан тима је вођен визијом јасног завршног резултата. Primavera даје менаџерима алат за прављење PERT анализа, додељивање и управљање ресурсима, прављење пројектних планова и одржавање тима „на линији“, добро информисаног о напредовању.

КОЈЕ ВРСТЕ БИЗНИСА КОРИСТЕ СИСТЕМ УПРАВЉАЊА ПРОЈЕКТИМА?

Пуно великих бизниса, као што су HP и Primavera воде се коришћењем система управљања пројектима, а ипак пуно мањих функционише без било каквог планираног система или процеса. Неке start-up компаније, као SMS.ac из Сан Дијега, дизајнирала је комплетну инфраструктуру око пројектног система и израсла из стана у новоградњи у мултинационалну, мултимилионску компанију у року од 4 године. Уз обуку за коришћење софтверског алата Primavera за сваког запосленог, ослањање на систем управљања пројектима, и развијање културе напредовања, не постоје границе развоја малог бизниса.

Пројектни систем може успешно да функционише у свакој врсти и величини бизниса, од веома великих па до сасвим малих гаражних старт-упова. Потреба сваког бизниса за имплементацијом пројектног система је култура компаније вођена резултатима, организациони софтвер као што је Примавера и софтверска обука, да би чланови тима научили како да максимализују потенцијал софтвера.

У терминима иновација и успеха, Primavera спада у светски врх. Због тога, свако може да користи алате једне од најуспешнијих пројектно вођених компанија на свету. За удвостручавање или чак удесетостручавање вашег бизниса, одговор лежи у постављању циљева компаније и процесима њиховог достизања, а не у било којем одређеном факту или трику.

Aутор: Rich Talbot