Како постати P6 Планер

Примавера Р6 је професионални софтверски производ за управљање пројектима у широкој употреби. Познавање рада у овом алату је кључ за стварање перспективе професионалне каријере планера. У овом чланку ћемо погледати неке од вештина које ће вам требати како бисте започели нову каријеру или направили следећи корак ка улози планера користећи Oracle Primavera Р6.

Тешка времена су времена за развој а сваки пројекат је развоj тако да је тренутно професија управљања пројектима  у расту. Иако глобална економска ситуација није најсjајнија, у тренутку писања овог чланка, ипак постоји мноштво пројектних улога за којима постоји тражња. Глобално, тражња за обученим пројектним и програмским професионалацима се повећава, а у нашем региону са повећањем броја инвестиционих пројеката расте и потреба за људима са планерским вештинама.

Прави је тренутак да кренете у правцу личног развоја у области управљања пројектима и програмима или направите искорак ка улози искусног планера професионалца. Улога планера је врло специфична позиција. Многа мала и средња предузећа се најчешће неће определити за радна места у потпуности посвећена планирању. Међутим, велики инжењерски и инвестициони пројекти, као и пројекти из области ваздухопловства и одбране, захтевају обучено особље за планирање пројеката. То су људи који знају како да користе Примавера алате, способни да израђују, комуницирају и управљају сложеним временским, ресурсним, трошковним и другим пројектним плановима који су потребни за управљање пројектима и програмима.

То је улога која захтева посебна знања и вештине, улога која у свом раду тесно сарађује са руководиоцем пројекта у циљу што боље дефиниције захтева постављених пред пројектни тим, утврђивања јасног распореда рада тима на захтевима, извођењу и завођењу свих пројектних испорука. Планер је често под притиском да провери да ли је распоред тачан, а најновији подаци о пројектним учинцима унети у распоред. Планер има одговорност за ажурирање плана реализације пројекта и израду пројектних извештаја. Он је и на првој линији уочавања трендова пројектних достигнућа обзиром да има увид у промене пројектног распореда у реалном времену.

Улога Р6 планера носи велику одговорност. Са друге стране је веома флексибилна јер коришћењем одговарајуће технологије можете да радите практично са било ког места.

Образовање

Уколико желите да постанете Р6 планер препорука је образовање и диплома из релевантне области. То није правило нити предуслов за сваког послодавца. Ако имате искуство у управљању пројектима или раду у ПМО-у, то би могло бити релевантно, или чак релевантније, за неке кандидате.

Почните да проверавате огласе са списковима захтева за посао Р6 планера до којих дођете, и видите какву врсту образовања они најчешће захтевају. То ће вам помоћи да одлучите за коју индустрију да се пријавите и да ли уопште испуњавате минималне спецификације за ту улогу у овој тачки развоја ваше каријере.

Ако немате сертификат за управљање пројектима, а имате прилику да га стекнете, учините то, јер ће вам помоћи да покажете послодавцу и служби људских ресурса да сте посвећени каријери планера у области управљања пројектима и програмима.

Планерске вештине

Најважнија вештина за Р6 планера је да буде у стању да ствара пројектне распореде у Primavera Р6! Послодавци вам могу дати тест вештина као део процеса запошљавања, тако да ће вам требати више од теоретског знања. ЦПМ софтверске обуке вам дају теоретско и практично искуство у коришћењу алата како бисте могли да изградите своје планерске вештине у реалном окружењу помоћу студија случаја.

Рад са Primavera Р6 је, поред практичног рада, и непрекидно учење и прилагођавање њених могућности начину коришћења који најбоље задовољава ваше потребе. Због тога ЦПМ нуди низ обука за коришћење PrimaveraР6 које покривају све њене могућности и све улоге у којима се можете наћи на пословима пројектног и програмског планера.

Искусни планери – људи са којима се можда такмичите за посао – могу да користе напредне функције алатa као што су развој алтернативног сценарија, „шта ако“ анализе, анализе кашњења и других поремећаја у пројектном распореду, прилагођена радна поља, табеларни и графички извештаји и још много тога. ЦПМ ће вам помоћи да стекнете самопоуздање при:

· Изради хијерархије технолошке структуре обима посла – WBS

· Стварању организационе структуре за релизацију пројекта/програма – ОВЅ

· Стварању и уређивању поставки нових пројеката,

· Додавању различитих врста активности, изради мрежних и гантограмских приказа и утврђивању критичне путање пројекта

· Додавању и додељивању ресурса и разумевању извештаја о ресурсима тако да се алокације могу прилагодити потребама пројекта

· Раду са технолошким везама и ограничењима

· Стварању циљних планова, праћењу стварних достигнућа и њиховом поређењу са вредностима из циљног плана

· Управљању финансијским аспектима пројектног распореда, као што су заједнички трошкови, трошкови ресурса и израда пројектних планова са обједињеним ресурсним и трошковним подацима.

Поред тога, ЦПМ тим искусних планера ће вам помоћи да се осећате пријатно користећи Primavera софтверске производе. Након ЦПМ тренинга бићете у могућности да се лако крећете кроз све програмске функције, да знате шта је улога сваке опције менија и да користите системску и техничку помоћ ЦПМ тима када је то потребно.

Додатна знања и вештине

Поред ваше техничке способности да користите Primavera Р6 као напредни корисник важно је да имате широк спектар других знања и вештина управљања пројектима. На пример:

· Упућеност у различите методологије управљања пројектима и разумевање како се оне односе на пројектни распоред

· Управљање међузависношћу активности и пројеката

· Комуникационе и лидерске вештине

· Управљање ризицима

· Способност напредне анализа података, управљање подацима и извештавање.

Све ово ће вам помоћи да детаљније разумете садржај пројекта. Практично искуство у управљању пројектима ће вам дати ова знања и вештине, а свакако ћете убрзати њихово усвајање похађањем напредних ЦПМ обука за коришћење Primavera Р6.

Анализа методом остварене вредности

Планери на великим пројектима често раде у окружењу управљања пројектом помоћу методе остварене вредности јер уговори захтевају усклађеност приступа са техникама управљања пројектим достигнућима. ЦПМ Обука за коришћење методе остварене вредности ће вам помоћи да разумете зашто је управљање пројектним распоредом кључни део контроле пројекта. Моћи ћете да допринесете пројектном тиму анализом остварене вредности (Еarned Value), извештавањем и управљањем достигнућима на пројекту и то као искусан Р6 планер.

Имајте на уму да су многе комерцијално доступне обуке за управљање оствареном вредношћу усмерене на руководиоце пројеката који не раде нужно у државној управи или у организацијама у којима је усаглашеност са ЕVМ-ом предуслов. Пре избора обуке, уверите се да је обука којој присуствујете усклађена са актуелним стандардима управљања оствареном вредношћу који се примењују у организацији и на пројекту на који циљате. Један од услова може да буде и усклађеност ваших знања са препорукама PMI, ЕIА-748 или сличним стандардом.

ЦПМ својим обукама подржава све области знања управљања пројектима, тако да ћете на свакој обуци коју похађате срести професионалне планере и надамо се усвојити нова знања и методе које ће вам затребати на будућем пројекту. Ово је битно уколико су вам рокови кратки, а буџети за развој ограничени! Ако имате ограничен буџет и тесне рокове, приступите ЦПМ обуци за Управљање пројектима методом остварене вредности која ће ваша знања и вештине довести на ниво који ће се од вас очекивати на послу Р6 планера. При избору свог наредног корака у каријери водите рачуна о томе да су познавање Примавера П6 алата и вештине пројектног планирања сигурна, добро плаћена и призната професија. То ће вам обезбедити да дуги низ година будете битан део тима за управљање пројектима и програмима.

https://cpm.rs/usluge_resenja/upravljanje-projektima-metodom-ostvarene-vrednosti/

Желимо вам пуно успеха у проналажењу улоге из снова!